Miód Leśny

22,00 45,00 

Las pełen jest roślin chętnie odwiedzanych przez pszczoły, od przedwiośnia do początku jesieni oferuje pyłek i nektar miododajnych roślin. Miód leśny powstaje na bazie nektaru  kwitnących roślin runa leśnego (miodunka, przylaszczka, kokoryczka, macierzanka, rumianek, dziurawiec, borówka brusznica i czernica), krzewów (malina, berberys, kruszyna, głóg, czeremcha) i drzew (robinia akacjowa, lipy) oraz spadzi drzew liściastych i iglastych.

To miód o bursztynowym kolorze, jednak w zależności od składu  miodu, lokalizacji pasieki może mieć odcień jaśniejszy lub ciemniejszy. Jest miodem o delikatnym w smaku, z wyczuwalnym aromatem leśnych ziół – miód pachnący lasem. Miód leśny pozostaje tajemnicą…do czasu wirowania i pierwszej degustacji, wtedy odsłania przed nami swój prawdziwy smak.

SKU: Brak danych Kategorie: ,

Charakteryzuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie antybiotyczne, więc świetnie sprawdzi się przy chorobach układu oddechowego, jest źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, więc jedz go także przy stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Na co działa miód leśny:

-wspiera w walce z przeziębieniem, chorobami górnych dróg oddechowych

-reguluje przemianę materii

-zalecany dla rekonwalescentów po przebytych zabiegach

– wspomaga organizm w walce z anemią

 

Spróbuj:

OWOCE LEŚNE ZAPIEKANE POD CHMURKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Nagrzej piekarnik do 200C. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż świeżymi lub mrożonymi owocami. Najlepiej sprawdzą się maliny, jeżyny, jagody. Ale możesz eksperymentować 🙂 Polej je połową MIODU LEŚNEGO. Resztę miodu wymieszaj lub zmiksuj lekko z płatkami, sokiem z cytryny i masłem.  Wyłóż na owoce. Piecz na złoty kolor – 25-30 minut.

 

Składniki:

  • 8 łyżek MIODU LEŚNEGO
  • 600g owoców
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek masła
Waga Brak danych
Wymiary Brak danych
Rok

2024