Charakteryzuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie antybiotyczne, więc świetnie sprawdzi się przy chorobach układu oddechowego, jest źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, więc jedz go także przy stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Na co działa miód leśny:
-wspiera w walce z przeziębieniem, chorobami górnych dróg oddechowych
-reguluje przemianę materii
-zalecany dla rekonwalescentów po przebytych zabiegach
– wspomaga organizm w walce z anemią
Spróbuj:
OWOCE LEŚNE ZAPIEKANE POD CHMURKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Nagrzej piekarnik do 200C. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż świeżymi lub mrożonymi owocami. Najlepiej sprawdzą się maliny, jeżyny, jagody. Ale możesz eksperymentować 🙂 Polej je połową MIODU LEŚNEGO. Resztę miodu wymieszaj lub zmiksuj lekko z płatkami, sokiem z cytryny i masłem. Wyłóż na owoce. Piecz na złoty kolor – 25-30 minut.
Składniki:
- 8 łyżek MIODU LEŚNEGO
- 600g owoców
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek masła