Właściwości miodu ostropestowego
Lecznicze właściwości ostropestu znane są od stuleci. Owoce tej rośliny mają w sobie całe bogactwo witamin K i C, tyraminy, histaminy, soli mineralnych i kwasów organicznych. Największym skarbem, jaki skrywa nektar kwiatów ostropestu, jest jednak sylimaryna. Teraz pomyśl tylko, jak zbawienne musi być działanie miodu na Twój organizm.
Miód ostropestowy dla zdrowej wątroby? Zdecydowanie!
Zawarta w kwiatach ostropestu plamistego sylimaryna działa oczyszczająco. Dlatego miód ostropestowy chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami i wspiera regenerację komórek. Polecany jest osobom cierpiącym na marskość wątroby czy stłuszczenie wątroby. Miód ostropestowy pomaga również w leczeniu kamicy żółciowej i żółtaczce, ma fantastyczne właściwości trawienne.
Zastosowanie miodu ostropestowego
Prozdrowotne działanie miodu zachęca do włączania go do codziennej diety. Jak wykorzystywać miód z ostropestu w kuchni? Dowolnie, bo świetnie nadaje się do słodzenia kawy czy herbaty, wzbogacania smaku przygotowywanych dressingów oraz serwowanych przystawek.
Jak Włosi wykorzystują miód z ostropestu plamistego?
Ostropest pochodzi z regionów Morza Śródziemnego. Włosi uwielbiają bogaty smak miodu z nektaru tych kwiatów. Powstający głównie na Sardynii, Sycylii i na Elbie miód Miele de Cardo najczęściej bywa podawany z niebieskimi oraz dojrzewającymi serami.