Właściwości suszonych owoców pigwowca
Jak wspominaliśmy, owoce pigwowca cenione są za wysoką zawartość witaminy C, co przekłada się na właściwości wspomagające odporność. To jednak nie wszystko. Owoc pigwowca posiada między innymi kwas jabłkowy, pektyny oraz sole mineralne. W tradycyjnej medycynie chińskiej owoc pigwowca stosuje się w leczeniu reumatyzmu i astmy. Owoc pigwowca posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Warto też wiedzieć, że owoce pigwowca japońskiego świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę.
Zastosowanie suszonych owoców pigwowca.
Surowe owoce kwaśnego pigwowca praktycznie nie nadają się do jedzenia. Są bardzo twarde i cierpkie. Przetwory z pigwowca są jednak wyśmienite. Suszenie pigwowca pozwala łatwiej włączać go do codziennej diety. Susz z owocu pigwowca stosuje się jako dodatek do herbaty czy kompotów dla całej rodziny.
Pigwowiec suszony do herbaty i nie tylko.
Suszone owoce pigwowca japońskiego możesz dodawać do prozdrowotnej herbaty z miodem i imbirem – zamiast cytryny. Wiele osób samodzielnie przygotowuje przetwory z pigwowca (między innymi dżemy). Wybornie smakują też domowe nalewki z pigwowca, w tym pestkówka z pigwowca, a nawet likier z pigwowca.