Każdego roku na przełomie kwietnia i maja wiele pól zamienia się w piękne, jaskrawożółte dywany. Kwitnie rzepak. Dla niektórych jest to znak, że wiosna naprawdę zawitała już w nasze progi. Innym widok ten kojarzyć się będzie z jednym z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych. Dla nas kwitnące połacie tej rośliny stanowią zapowiedź, że już niebawem będziemy świadkami i uczestnikami pięknego spektaklu – w naszych ulach powstanie naturalny miód rzepakowy. Dziś chcemy Ci go szerzej przedstawić. Powiemy, skąd się bierze miód rzepakowy, czym się charakteryzuje. Zdradzimy, jakie ma cudowne wartości odżywcze, na co pomaga i dlaczego wykorzystuje się miód rzepakowy także w kosmetologii.
Miód rzepakowy skąd się bierze i jaka jest charakterystyka miodu rzepakowego?
Jak już sama nazwa wskazuje, miód rzepakowy powstaje z pozyskanego przez pszczoły nektaru rzepaku. To pierwszy miód, jakim częstują nas pszczoły w każdym roku. Chcąc ułatwić im pracę, ule stawiamy w pobliżu kwitnących roślin. Jak rozpoznać miód rzepakowy? Jasna barwa i delikatny smak tego miodu nie dają się pomylić z żadnym innym. Naturalnie tradycyjny miód rzepakowy cechuje szybka krystalizacja. Jest to proces, w którym miód w płynnej postaci (patoka) zmienia się w krupiec. Miód może krystalizować już w ulu, więc musimy sprawdzać, czy kryształki nie zbierają się w ramkach pszczelich domów.
Kremowany miód rzepakowy, czyli jaki?
Wiadomo już, jak powstaje miód rzepakowy i że szybko zmienia postać w twardy krupiec. Nasz prawdziwy miód rzepakowy poddajemy kremowaniu. Ten zabieg to nic innego niż trwające od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin mieszanie miodu. W tym czasie grudki są rozbijane i łączone z płynną postacią miodu. Dzięki temu uzyskujemy miód rzepakowy kremowany. Ta kremowa konsystencja ułatwia codzienne sięganie po naturalny polski miód – bez trudu można go rozsmarować na kanapce czy dodać do herbaty zamiast cukru. Co ważne, właściwości miodu rzepakowego poddanego procesowi kremowania pozostają niezmienne.
Właściwości miodu rzepakowego
Tradycyjny miód rzepakowy zawiera łatwo przyswajalne węglowodany glukozę i fruktozę, dlatego włączając go do codziennej diety, musisz mieć świadomość jego wysokiej kaloryczności. Stanowi bogate źródło białka, kwasów organicznych, związków mineralnych i witamin. A to oznacza, że katalog korzyści miodu rzepakowego jest naprawdę szeroki. Dlaczego warto i na co stosować miód rzepakowy?
Działanie prozdrowotne – na co pomaga miód rzepakowy?
Wartość energetyczna miodu rzepakowego czyni z niego doskonałą propozycję dla osób narażonych na wysiłek fizyczny i umysłowy, a także dla wszystkich przechodzących rekonwalescencję po obciążającej chorobie. Na co jest wskazany i na co pomaga? Bardzo często miód rzepakowy stosowany będzie też jako element diety w profilaktyce choroby wieńcowej. Dzięki acetylocholinie, magnezowi i potasowi miód rzepakowy obniża i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto miód rzepakowy wspomaga detoksykację i działa wspierająco w stanach zapalnych układu moczowego. Miód rzepakowy na co dzień można podawać osobom starszym borykającym się z chorobami wątroby czy wrzodami żołądka. A czy miód rzepakowy jest bezpieczny dla dzieci? Oczywiście! Regularne spożywanie miodu stymuluje układ odpornościowy maluchów. Kremowy i łagodny miód rzepakowy idealnie sprawdzi się jako pyszny składnik na przykład deserów serwowanych pociechom.
Popularny i pełen wartości miód rzepakowy w kosmetyce
Prozdrowotne właściwości miodu wykorzystywane są również w kosmetyce. Popularność miodu rzepakowego wynika z jego działania – odkażającego, oczyszczającego i antybakteryjnego. Biały miód rzepakowy stosowany bywa w formie dodatku do przygotowywanej w domu maseczki z naturalnych składników. A to nie koniec. Do czego wykorzystywać miód rzepakowy? Chociażby do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów oraz przesuszonych ust. Po miód rzepakowy prawdziwy biały można sięgać przy leczeniu oparzeń i chorób skóry. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie miodu rzepakowego pozwoli Ci utrzymać w słoiku jego właściwości zdrowotne. Świeży miód trzymaj w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnej szafce, w temperaturze do 18 stopni Celsjusza.
Gdzie kupić miód rzepakowy?
Naturalny polski miód najlepiej kupować bezpośrednio od producenta, czyli z pasieki. Wiemy, że nie każdy ma taką możliwość. Dlatego stworzyliśmy tę przestrzeń – sklep z miodem: miodbezsciemy.pl – w której oferujemy tradycyjny miód rzepakowy, akacjowy, gryczany czy malinowy. Pochodzenie naszego miodu jest nam doskonale znane – sami stawiamy ule, opiekujemy się pszczołami i pozyskujemy miód rzepakowy i inne. Gwarantujemy, że skład miodu to 100% natury. Nasz sklep z miodem to miejsce, gdzie znajdziesz nie tylko miód rzepakowy kremowany, ale także produkty pasieczne (wosk i pyłek pszczeli) czy mieszanki miodokrzewu i liofilizowanych malin.