Właściwości miodu wrzosowego
Wrzosowy miód pszczeli nie daje się pomylić z żadnym innym. Miód wrzosowy wyróżnia rubinowo-brunatny kolor. Jak smakuje miód wrzosowy? Ma smak lekko gorzkawy z wyczuwalnym aromatem kwiatów wrzosu. Warto wiedzieć, że miód wrzosowy ma galaretowatą postać i szybko ulega krystalizacji.
Zalety miodu wrzosowego dla Twojego zdrowia
Miód wrzosowy zawiera dużą ilość witamin i biopierwiastków. Bogactwo aminokwasów i wysoka zawartość enzymów dopełnia całości. Miód wrzosowy słynie z antyseptycznych właściwości i moczopędnego działania. Miód pszczeli wrzosowy hamuje starzenie komórek organizmu.
Zastosowanie miodu wrzosowego
Właściwości zdrowotne miodu z wrzosu sprawiają, że można go stosować jako suplement diety. Wspaniały miód wrzosowy chroni skórę przed starzeniem, korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Łagodzi napięcia nerwowe i skutki odczuwania stresu. Miód wrzosowy wspomaga też pracę układu odpornościowego i moczowego, polecany jest w leczeniu chorób nerek i dróg moczowych. Możesz po niego sięgać też przy stanach zapalnych gardła, żołądka i jelit.
Jak przechowywać miód wrzosowy?
Najlepszy miód wrzosowy słynie z właściwości zdrowotnych. Aby jak najdłużej się nimi cieszyć, musisz miód wrzosowy przechowywać w odpowiednich warunkach. Tak jak inne miody, miód wrzosowy należy trzymać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.