Spróbuj:
PIECZONA SZYNKA W SOSIE ŻURAWINOWO-GRZYBOWYM
- MIÓD Z ŻURAWINĄ 2 łyżeczki
- żurawina ze słoika 100g
- szynka wieprzowa 1,5kg
- czerwone wino 50ml
- woda 0.5l
- Sos do pieczeni z grzybami Knorr
ZALEWA:
- woda 1l
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny mielony
- sól
- natka pietruszki pęczek
- goździki
Składniki zalewy zagotuj, ostudź, włóż do niej szynkę na 24h.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dolej szklankę wody, piecz 4h w 130C.
Posmaruj mięso miodem, piecz w 200C aż zrobi się rumiane.
Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.